Potraživanja po depozitu oko 96 miliona maraka

Bez autora
Aug 20 2012

Nikola Fabijanović, likvidacijski upravitelj "Hercegovačke banke" Mostar, kojoj je 11. jula ove godine Federalna agencija za bankarstvo ukinula dozvolu za rad, u petak je po drugi put pozvao sve one koji imaju potraživanja u ovoj banci da se jave do 18. septembra. Banka trenutno raspolaže sa oko 43 miliona maraka, a ukupna potraživanja samo po depozitnoj osnovi iznose 96,3 miliona maraka. Samo Federalna vlada i Zavod PIO/MIO potražuju oko 40 miliona maraka, dok građani imaju sedam i po miliona KM depozita. Nakon isteka roka za prijavu potraživanja, kažu u Agenciji, bit će sačinjena lista prioriteta, poslije čega kreće isplata. Sva imovina banke će se unovčiti, potom će po zakonu i propisima biti obavljena dioba tih sredstava. Na prvom mjestu za isplatu su depozitari...

Potraživanja po depozitu oko 96 miliona marakaNikola Fabijanović, likvidacijski upravitelj "Hercegovačke banke" Mostar, kojoj je 11. jula ove godine Federalna agencija za bankarstvo ukinula dozvolu za rad, u petak je po drugi put pozvao sve one koji imaju potraživanja u ovoj banci da se jave do 18. septembra.

Depozit građana

Banka trenutno raspolaže sa oko 43 miliona maraka, a ukupna potraživanja samo po depozitnoj osnovi iznose 96,3 miliona maraka.

Samo Federalna vlada i Zavod PIO/MIO potražuju oko 40 miliona maraka, dok građani imaju sedam i po miliona KM depozita.

Nakon isteka roka za prijavu potraživanja, kažu u Agenciji, bit će sačinjena lista prioriteta, poslije čega kreće isplata.

Sva imovina banke će se unovčiti, potom će po zakonu i propisima biti obavljena dioba tih sredstava. Na prvom mjestu za isplatu su depozitari.

Ostala imovina

Procjenjuje se da će od tog novca moći biti isplaćeno oko 50 posto potraživanja, dok će ostatak biti namaknut nakon što se unovči i ostala imovina banke. 

Cijeli postupak trebao bi biti gotov do kraja godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik